Prvi znaci artritisa su često blagi i lako se zanemaruju, ali ignoriranje ranih simptoma može dovesti do pogoršanja bolesti. Artritis je uobičajena bolest zglobova koja se očituje kroz upalu, bol, oticanje i ograničenu pokretljivost. Postoji više od 100 vrsta artritisa, a neke od najčešćih su osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Prvi znaci artritisa mogu varirati ovisno o vrsti artritisa, ali uobičajeni simptomi uključuju bol u zglobu, ukočenost, otečenost i smanjenu pokretljivost. U ovom članku ćemo istražiti rane znakove artritisa i objasniti kako prepoznati simptome te što učiniti ako primijetite prve znakove bolesti.

KAKO PREPOZNATI ARTRITIS?

Artritis je bolest zglobova koja može utjecati na bilo koji zglob u tijelu. Uobičajeni artritis simptomi uključuju:

 1. Bol u zglobu: Bolovi u zglobovima mogu se pojaviti kao konstantna bol, pulsirajuća bol, ili povremeno kao oštra bol. Bol se obično javlja u zglobu koji je zahvaćen artritisom. Međutim, u nekim slučajevima bol se može osjetiti i u drugim dijelovima tijela, kao što su mišići ili tetive.
 2. Otečenost: Otečenost zgloba je također uobičajen simptom artritisa. Zglob može izgledati natečen i biti osjetljiv na dodir. Otečenost se obično javlja kada upala uzrokuje nakupljanje tekućine u zglobu.
 3. Ukočenost: Ukočenost zgloba je još jedan čest simptom artritisa. Ukočenost može biti posebno izražena ujutro ili nakon dugog perioda neaktivnosti. Ukočenost zgloba obično se poboljšava nakon nekoliko minuta kretanja.
 4. Smanjena pokretljivost: Artritis može dovesti do smanjene pokretljivosti zgloba. Na primjer, ako je artritis zahvatio koljeno, osoba može imati problema prilikom hodanja ili savijanja koljena. U teškim slučajevima artritisa, zglob može postati potpuno nepokretan.
 5. Škripanje ili pucketanje zglobova: Zglob koji je zahvaćen artritisom može proizvoditi zvukove poput škripanja ili pucketanja tijekom kretanja. Ovi zvukovi mogu biti posljedica oštećenja hrskavice koja se nalazi na krajevima kostiju u zglobu.

UZROCI ARTRITISA

Artritis je skupina bolesti koje uzrokuju upalu zglobova i okolnih tkiva. Uzroci artritisa su različiti i često se ne mogu precizno utvrditi.

Neke od najčešćih vrsta artritisa, poput osteoartritisa, povezane su s prirodnim procesom starenja i trošenjem hrskavice u zglobovima. Ostale vrste artritisa, kao što su reumatoidni artritis i psorijatični artritis, povezane su s autoimunim poremećajima u kojima imunološki sustav napada zdrave stanice i tkiva u tijelu.

Ostali mogući uzroci artritisa odnose se na:

 • Genetsku predispoziciju
 • Ozljede ili traume na zglobovima
 • Prekomjernu težinu čime se stvara dodatan pritisak na zglobove
 • Infekcije koje utječu na zglobove
 • Kemijske toksine ili teške metale koji oštećuju zglobove

Razumijevanje uzroka artritisa ključno je za razvoj preventivnih mjera i pravilno liječenje. Stil života, uključujući zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i smanjenje stresa, mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja artritisa.

DIJAGNOZA ARTRITISA

Dijagnoza artritisa temelji se na kombinaciji različitih metoda, uključujući fizički pregled, medicinsku povijest pacijenta, laboratorijske testove i slikovne pretrage.

Tijekom fizičkog pregleda, liječnik će pažljivo pregledati zahvaćene zglobove kako bi utvrdio je li prisutna upala ili deformacija. Liječnik će također tražiti druge simptome koji se mogu povezati s artritisom, kao što su ograničena pokretljivost, oticanje, osjetljivost i bol.

Medicinska povijest pacijenta uključuje detaljan razgovor o simptomima koje osoba doživljava, uključujući trajanje, učestalost i intenzitet. Liječnik će također pitati o prethodnim ozljedama, operacijama ili drugim uvjetima koji bi mogli utjecati na zglobove.

Laboratorijski testovi mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze artritisa i isključivanju drugih uvjeta. Ovi testovi uključuju testove krvi kako bi se otkrile povišene razine upalnih čimbenika, testove na reumatoidni faktor i antitijela povezana s autoimunim poremećajima.

Slikovne pretrage, poput rendgenskih snimaka i magnetske rezonancije (MRI), mogu pomoći u vizualizaciji zahvaćenih zglobova i procjeni ozbiljnosti oštećenja.

Dijagnoza artritisa obično uključuje kombinaciju ovih metoda kako bi se utvrdio točan uzrok i vrsta artritisa, što pomaže u određivanju najboljeg plana liječenja.

KAKO UBLAŽITI SIMPTOME ARTRITISA?

KAKO UBLAŽITI SIMPTOME ARTRITISA

Svakodnevni simptomi artritisa uključuju bol, oticanje i ukočenost u zahvaćenom području, što može otežati kretanje i obavljanje svakodnevnih zadataka. Za ublažavanje ovih simptoma, postoje različiti tretmani koji se mogu primijeniti, ovisno o težini i vrsti artritisa.

 • Primjena topline ili hladnoće na zahvaćene zglobove može pomoći u smanjenju boli i oticanja. Toplina će pomoći u opuštanju mišića i ublažiti bol, dok će hladnoća smanjiti upalu i otekline.
 • Vježbanje i tjelesna aktivnost mogu pomoći u održavanju pokretljivosti i jačanju mišića koji podržavaju zglobove. Preporučuje se vježbanje u skladu s preporukama liječnika, a to mogu biti nježne vježbe poput hodanja, plivanja ili vježbi istezanja.

U nastavku pogledajte koje vježbe trener Alex savjetuje kod artritisa kralježnice, koljena i stopala:

 • Promjene u prehrani mogu pomoći kod smanjenja upale i poboljšanja općeg zdravlja. Preporučuje se prehrana bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, kojima se nastoji ublažiti simptome upale.
 • Fizikalna terapija može pomoći u poboljšanju pokretljivosti zglobova i ublažavanju boli. Fizioterapeut će prilagoditi program terapije svakom pacijentu, ovisno o njihovom stanju i vrsti artritisa.
 • Lijekovi protiv bolova i protuupalni lijekovi mogu pomoći ublažiti bol ili upalu, ali treba ih koristiti s oprezom jer mogu imati nuspojave. Liječnik će propisati najbolji lijek, ovisno o vrsti i težini artritisa.
 • U nekim slučajevima, alternativne terapije poput akupunkture, masaže ili korištenja biljnih dodataka prehrani, poput Acuraflex proizvoda, mogu pomoći ublažiti simptome artritisa.

Acuraflex kapsule sadrže glukozamin sulfat i kondroitin sulfat koji smanjuju napredovanje reumatoidnog artritisa tako što doprinose usporavanju procesa gubitka i habanja hrskavice. Kurkumin djeluje na upalne procese u tijelu, smanjuje ili otklanja simptome poput jutarnje ukočenosti, produljuje vrijeme hodanja i smanjuje oticanje zglobova. Ne izazivaju nuspojave i može se koristiti u kombinaciji s bilo kojim lijekom.

Acuraflex krema djeluje protuupalno i brzo ublažava bol. Prodire duboko u kožu a njezini pomno birani ljekoviti prirodni sastojci s protuupalnim i njegujućim svojstvima dolaze tamo gdje treba i donose trenutno olakšanje.