Artritis je bolest koja pogađa velik postotak svjetske populacije oba spola i svih životnih dobi. Provedene su mnoge studije o liječenju kako osteoartritisa, tako i reumatoidnog artritisa. Iako je tijek liječenja različit za ove dvije vrste bolesti, stručnjaci se slažu u jednom; minerali (posebno kalcij i magnezij) su nezaobilazni sastojci svakog učinkovitog sredstva za liječenje artritisa.

Osteoartritis

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa koji nastaje zbog trošenja i propadanja zglobne hrskavice. Od ovog oblika obično obolijeva starija populacija, premda je sve češći i kod mladih ljudi. Zbog nedostatka vezivnog tkiva, susjedne kosti zgloba pri kretanju dotiču jedna drugu što uzrokuje deformacije na zglobu i bol pri pokretu. Ovo oboljenje može se pojaviti na gotovo svakom zglobu u tijelu, nerijetko je prisutan na zglobovima šake i stopala, a najčešći je na „velikim“ zglobovima – kukovima i koljenima.
Hrskavca oštećenjem ne gubi samo na količini, ona gubi i svoju elastičnost pa su zglobovi pogođeni artritisom najčešće ukočeni. Slabljenje vezivnog tkiva utječe i na ligamente koji se izdužuju kako bi olakšali pokret i zbog toga je područje oko zgloba bolno. Ova vrsta artritisa obično se zadržava na pogođenom zglobu i ne širi se ako se pravilno liječi. Ipak, ako vježbom, lijekovima i dodacima prehrani stanje ne držimo pod kontrolom, drugi zglobovi će preuzeti dio tereta pogođenog zgloba što može rezultirati i njihovim obolijevanjem. Svi vodeći stručnjaci se slažu kako su kalcij i magnezij oni minerali koji će olakšati bol i kosti održati zdravima što je izrazito važno u liječenju artritisa.

Reumatoidni artritis

Za razliku od osteoartritisa koji nastaje uslijed mehaničkog oštećenja hrskavice i posljedično zgloba, reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja nema jasan uzrok. Imunološki sustav organizma osobe koja boluje od ove bolesti napada hrskavicu, a ponekad i ostale organe i tkiva. Ova se vrsta pojavljuje podjednako u svakoj dobnoj skupini. Budući da se radi o autoimunom oboljenju, simptomi nisu konstantni i ne pojavljuju se uvijek istim intenzitetom. Preporučljivo je mazati i pri tom masirati zglobove specijaliziranim kremama kako bi im se vratila pokretljivost.

Najčešći simptomi reumatoidnog artritisa

  • Ukočenost – Osjeća se obično nakon dugog mirovanja i često nije ograničena samo na zglobove nego na organizam općenito.
  • Umor – Nedostatak energije čest je znak da naš imunološki sustav ne radi kako treba. Pacijenti se često žale da im je izrazito teško obavljati stvari koje su do tada obavljali s lakoćom, na primjer voziti ili pospremati.
  • Bol u zglobovima – Kada su zglobovi upaljeni najčešće su bolni što kvalitetu života u tom periodu čini znatno lošijom.
  • Smanjeni opseg pokreta – Poteškoće sa savijanjem zgloba, posebno zapešća i zglobova šake čest su simptom kod mnogih oboljelih.
  • Otečenost – Kod nekih ljudi oboljelih od reumatoidnog artritisa, zglobovi znaju toliko nateći da je deformacija vidljiva golim okom.

Primijetite li bilo koji od ovih simptoma, ili više njih u kombinaciji, posjetite liječnika.