Kada zamijeniti zglob pogođen artritisom?

Kada bolujete od osteoartritisa sigurno ste svjesni da ćete oboljeli zglob kad-tad vjerojatno morati zamijeniti umjetnim. Većina oboljelih se pita kada je pravo vrijeme za ovaj korak. Odgovor na ovo pitanje leži isključivo u njima samima.

Najprije iscrpite sve manje invazivne opcije

Gotovo polovina oboljelih od artritisa su pacijenti koji boluju od osteoartritisa – mehaničkog oštećenja hrskavice i deformacije zgloba. Pošto zamjena zgloba nikako nije rutinski zahvat na koji biste se trebali odlučiti olako, preispitajte jeste li uistinu iscrpili sve druge opcije

  • Intenzivne vježbe uz pomoć fizioterapeuta ojačat će mišiće nogu i ligamente. Ovim bi se bolovi koje osjećate u koljenima i kukovima mogli znatno smanjiti. Održavanje tonusa mišića vježbom trebalo bi biti prva opcija kada vas zglobovi počnu boljeti. Čak i ako se odlučite za kiruršku ugradnju umjetnog zgloba, preporučljivo je da prethodno ojačate mišiće nogu što je više moguće kako bi oporavak bio što brži.
  • Dodatci prehrani koji sadrže kondroitin–sulfat i glukozamin–sulfat mogli bi vam značajno olakšati kretanje jer ovi spojevi potiču obnovu hrskavice i ligamentima vraćaju elastičnost.
  • Ako bolove u koljenu više ne možete držati pod kontrolom uzimanjem analgetika, specijalist će vam vjerojatno preporučiti injekcije hijaluronske kiseline. Injekcija se ubrizgava jednom tjedno izravno u zglob, tri ili pet tjedana za redom. Puni učinak ovih injekcija osjetit ćete za oko pet tjedana. Istraživanja su pokazala da one dugotrajno dodatno „podmazuju“ i oblažu zglob, znatno olakšavaju bolove i povećavaju opseg kretanja zgloba.
  • U Hrvatskoj se ta liječenje osteoartritisa odnedavno prakticira ubrizgavanje matičnih stanica u zglob oštećen artritisom. Matične stanice uzimaju se iz potkožnog tkiva pacijenta i ubrizgavaju u zglob kako bi se ondje pretvorile u stanice tkiva koje ga obavija – hrskavicu. Ovi su zahvati dali vrlo dobre rezultate u praksi. Hrskavica koja nije potpuno oštećena najčešće se vrlo brzo obnovila, omogućavajući tako normalno funkcioniranje zgloba. HZZO ne pokriva troškove ovog zahvata, on stoji oko 3000 eura za liječenje jednog zgloba.

Kada je operacija ipak najbolje rješenje?

S ugradnjom umjetnog zgloba bilo bi najbolje pričekati dok god hrskavica donekle obavija zglob. Kada se kost počne ticati kosti, vrijeme je da počnete ozbiljno razmišljati o ovoj operaciji. Bolovi u tim slučajevima postaju sve jači i nerijetko ometaju normalan život i san.
Kada hrskavica ne obavija zglob na svim mjestima, skloniji smo ozljedama i iščašenjima, ovo je još jedan razlog zašto je baš tada vrijeme za zamjenu zgloba. Vodite računa o tome da osigurate da odmah nakon operacije imate termin u toplicama u kojima ćete započeti s rehabilitacijom. Rehabilitacija je najuspješnija upravo onda kada se s njom započne neposredno nakon operacije. U protivnom će oporavak biti jako dug i mukotrpan.