Vjerojatno vam se čini da otkako ste oboljeli od artritisa ništa u vašem životu više nije isto. Teško vam je prihvatiti da ponekad jednostavno ne možete napraviti neke stvari koje ste ranije mogli ili vam za njihovo obavljanje treba znatno više vremena nego vam je trebalo ranije. Upravo na navedeno žale se mnogi pacijenti koji boluju od artritisa zbog čega često upadaju u depresivna stanja. Nažalost negativno razmišljanje može dodatno pogoršati vaš artritis. Studije su pokazale da „gledanje kroz crne naočale“ zapravo pojačava osjećaj boli. Umjesto da stalno mislite kako je čaša poluprazna i da će vas sigurno uskoro zglobovi jako boljeti iako vas trenutno ne bole, odaberite razmišljati pozitivno i olakšajte si život.

Dnevne aktivnosti prilagodite artritisu

Ne morate prestati raditi stvari koje volite ili trebate napraviti zato jer ste oboljeli od artritisa. Savjetujte se s liječnikom ukoliko ste ranije uživali u adrenalinskim sportovima ili nekoj drugoj vrsti tjelesno zahtjevne aktivnosti. Sigurno postoji neki drugi kreativan način na koji i dalje možete uživati u stvarima koje vas vesele.
Kućanske poslove obavljajte onda kada osjećate da to možete i da za njih imate energije. Riješite se teških usisavača, kanti i četki za ribanje koje od vas zahtijevaju da klečite dok čistite. Umjesto toga kupite lagani usisavač koji možete podići u svakom trenutku zbog kojeg vaši zglobovi neće patiti. Pozabavite se mišlju o nabavci štapnog parnog čistača koji često dolaze s brojnim nastavcima za čišćenje raznih površina. Snagom pare ćete lako očistiti i dezinficirati podove, prozore, pećnicu i sanitarije. Kada aparate prilagodite svojem stanju, shvatit ćete kako čišćenje nije bauk za ljude s artritisom.

Ugrijte zglobove koji vas bole

Bol u zglobovima često je jakog intenziteta. Ne morate nužno piti analgetike svaki put kada osjetite bol jer biste lako mogli razviti toleranciju na lijek pa vam on više neće pomagati u mjeri u kojoj bi trebao. Stavite topli oblog na bolni zglob. Najbolje bi bilo prethodno izmasirati zglob specijaliziranom kremom koja sadrži mentol ili neki drugi sastojak poznat kao analgetik. Toplina obloga omogućit će da se krema brže i dublje upije u bolno mjesto. Oblog držite na zglobu 15 – 30 minuta i primijetit ćete smanjenje boli.

Artritis voli dobar san

Bolovi uzrokovani artritisom ponekad vas mogu spriječiti da zaspite. Evo što možete učiniti kako biste si osigurali miran san zbog kojeg ćete imati dovoljno energije u narednom danu.

  • Topla kupka prije spavanja opustit će mišiće i smanjiti ukočenost koju osjećate.
  • Liježite otprilike u isto vrijeme, rutina je bitna za dobar san.
  • Prije spavanja nemojte jesti, piti kavu ni čaj i nemojte pušiti. Kofein, tein i nikotin samo će vas dodatno razbuditi.
  • Priuštite si kvalitetan madrac i jastuk koji najbolje odgovara vašem stanju. Možda ćete morati isprobati nekoliko jastuka dok ne nađete onaj na kojem se vaš vrat i ramena odmaraju umjesto da se koče.
  • Redovna vježba sigurno će vam pomoći da spavate mirno i dovoljno dugo. Važno je samo da ne vježbate unutar 3 sata prije odlaska u krevet.

Vježbe za artritis

Acuraflex – donosimo Vam rješenje za išijas, artiritis, bol u zglobovima i mišićima, pogledajte više u našem videu:

Artritis kralježnice možete olakšati pravilnim i ciljanim vježbama – u videu pogledajte vježbe koje Vam preporučuje naš trener Alex:

Muči Vas bol u koljenima i tražite rješenje koje će Vam pomoći? Pogledajte naš video s vježbama za artritis koljena:

Naš trener Alex Vam u ovom videu pokazuje vježbe koje će Vam olakšati stanje kod artritisa stopala: