Postoje određene namirnice i skupine hrane koje uzrokuju upalne procese u organizmu pa su samim time okidači za artritis. Ove bi namirnice trebalo izbjegavati šio je više moguće da bismo izbjegli bol, natečenost zglobova i brojne druge simptome artritisa.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Iako znamo da su mlijeko i mliječni proizvodi bogati kalcijem, činjenica je da je mlijeko jak alergen jer je sve više ljudi netolerantno na laktozu. Najveći broj njih ove činjenice nije ni svjesno, ali svakom konzumacijom ovih proizvoda u našem se organizmu pokreće neželjena reakcija. Osim laktoze, mlijeko sadrži i kazein, protein koji često uzrokuje iritaciju tkiva koja obavijaju zglob. Tijelu neophodne proteine moguće je unijeti drugom hranom poput zelenog lisnatog povrća, jaja, leće(…) Da biste osigurali dostatan unos kalcija i magnezija za zdrave kosti i čvrste mišiće, poželjno je koristiti dodatke prehrani koji sadrže kalcij i magnezij.

Rafinirani šećeri

Unos rafiniranih šećera u tijelo uzrokuje otpuštanje proteina koje nazivamo citokini. Citokini u tijelu izazivaju upalne procese pa ih se često povezuje i s rastom stanica karcinoma. Umjesto rafiniranih šećera možete koristiti prirodne zaslađivače kao što su stevija, javorov sirup ili med.

Obrađene žitarice, gluten, rafinirani ugljikohidrati

Ne samo da namirnice kao što su bijeli kruh, tjestenina i peciva izazivaju porast razine šećera u krvi što je usko povezano s upalnim procesima u organizmu, one sadrže i gluten. Poznato nam je da je reumatoidni artritis autoimuna bolest, a mnoge su studije utvrdile usku vezu između autoimunih bolesti i celijaklije (preosjetljivosti na gluten). Umjesto ovih namirnica jedite cjelovite žitarice koje ne sadrže gluten kao što su zob ili smeđa riža. Osim što one neće potaknuti upalni proces, bogate su vlaknima te mineralima i vitaminima.

Kukuruzno, sojino i suncokretovo ulje i pržena hrana

  • Kukuruzno, suncokretovo i sojino ulje u malim su količinama zdrava zbog toga jer sadrže omega 6 masne kiseline.
  • Učestala konzumacija ovih ulja u organizmu izaziva upalne procese.
  • Maslinovo i laneno ulje bolji su izbor jer su bogata omega 3 masnim kiselinama i ne izazivaju upale.
  • Učestali unos pržene hrane uzrokuje porast razine lošeg kolesterola u krvi što je usko povezano s upalnim procesima.

Crveno meso i suhomesnati proizvodi

Crveno je meso dobro poznat uzročnik upala u organizmu. Osim što ga se povezuje sa bolovima u zglobovima, njegova se česta konzumacija često spominje kao uzrok nekih vrsta karcinoma. Za ljude koji imaju artritis bilo bi najbolje sasvim izbaciti crveno meso iz prehrane. Suhomesnati proizvodi sadrže razne aditive i spojeve poput nitrita koji dokazano uzrokuju upalna stanja.
Zamijenite ove namirnice koje hrane vaš artritis onima koje će ga usporiti i rezultati neće izostati.