Artritis se može usporiti ako nismo skloni nekim rizičnim ponašanjima i porocima. Loša je vijest da oni koji su ovisni o alkoholu i cigaretama povećavaju rizik od brzog napredovanja artritisa. Kako bismo smanjili upalne procese u organizmu, najbolje bi bilo da prestanemo pušiti i piti alkohol.

Kako pušenje utječe na artritis

Uvriježeno je mišljenje da pušenje uglavnom utječe na bolesti krvožilnog sustava i dišne organe. Znatno se manje govori o tome kako pušenje zapravo utječe na cijeli naš organizam pa tako i na zglobove. Nakon pet godina neprestanog pušenja, nikotin počinje utjecati na sve stanice u našem organizmu. Zbog ove se činjenice ne narušava samo površina svakog organa nego i njegova unutrašnjost. Liječenje zgloba je otežano jer nikotin utječe na sve stanice pa tako i oštećuje stanice vezivnog tkiva. Zglobovi nepušača lakše se oporavljaju i liječenje kraće traje nego kod zglobova pušača. Unutarnje stanice vezivnog tkiva kod nepušača su zdrave i lakše se obnavljaju. Oštećene stanice kod pušača teže je potaknuti na obnovu i rast. Ovo na žalost znači da ako ste s liječenjem artritisa i počeli na vrijeme, možda nećete moći poništiti učinak koji pušenje ima na vaše zglobove. Zglobovi kod pušača slabije su opskrbljeni krvlju jer pušenje usporava cirkulaciju. Pošto se nova tkiva kod pušača razvijaju teže, zglobovi su sve slabiji, a kosti su poroznije. Mnoge studije ukazuju na to da i mišići slabe uslijed dugotrajne ovisnosti o nikotinu. Sve ove činjenice čine vaše zglobove sklonijima ozljedama. Najbolji savjet koji vam netko može dati, pogotovo ako bolujete od artritisa – Prestanite pušiti.

Je li pametno kombinirati alkohol s artritisom?

Neka istraživanja su pokazala da povremen unos malih količina alkohola smanjuje rizik od obolijevanja od reumatoidnog artritisa. Međutim, ako već imate artritis, alkohol biste trebali sasvim izbaciti. Analgetici koje oboljeli od artritisa često uzimaju kako bi olakšali bol u zglobovima ne bi se smjeli miješati s alkoholom. Kombinacija ovih lijekova i alkohola često zna dovesti do želučanih krvarenja i nastanka čireva.
Poznato je, također, da je alkohol diuretik što znači da konzumacija alkohola uzrokuje češće i obilnije mokrenje čime se vaše tijelo rješava vode. Voda je potrebna vašim zglobovima da bi funkcionirali što normalnije i zbog toga je vrlo važno da je u organizmu imate dovoljno. Ovo je još jedan od razloga zbog kojih ne biste trebali piti alkohol ako bolujete od artritisa.

Napitci koji su dobri za vas

Budući da biste alkohol trebali piti u jako malim količinama ili ga ne piti uopće, ovo su neki od napitaka koje će vaš organizam voljeti.

  • Svježi sok naranče, rajčice, mrkve i ananasa obiluju vitaminom C koji je poznati antioksidans te štiti naša tkiva i djeluje protuupalno.
  • Čajevi, pogotovo zeleni čaj, su bogati polifenolima, sastojcima biljaka koji imaju snažni protuupalni učinak.
  • Smoothie – Napitak koji je postao popularan tek nedavno zahvaljujući ljudima koji su zdravu prehranu odlučili unijeti u svakodnevni život, naročito je blagotvoran za ljude koji boluju od artritisa. Kada napitak napravite mljevenjem cijelih komada voća i povrća umjesto njihovim cijeđenjem, u svoj organizam unosite i vlakna. Vlakna će pomoći odčepiti krvne žile pa će i krvotok oko zglobova biti bolji. Voće i povrće bogato je raznim mineralima i vitaminima koji će zaustaviti upalne procese. Dodate li smoothiju žličicu mljevene kurkume, dobit ćete napitak koji će vaši zglobovi voljeti.
  • I na kraju, njeno veličanstvo – voda. Konzumacijom dostatnih količina vode vaš se organizam rješava toksina. Pijete li vodu prije obroka, počet ćete gubiti i na težini što je poželjno ukoliko bolujete od artritisa.