Reumatizam je vrlo čest pojam, s obzirom na to da se radi o raširenoj bolesti od koje obolijeva veliki broj ljudi širom svijeta. Što se pod tim točno misli, nije uvijek jasno, jer reumatizam može imati mnogo lica. Liječnici stoga također govore o nekoliko tipova reumatskih bolesti, koji sažima nekoliko kliničkih slika kao krovni pojam. Reuma, odnosno reumatizam, odnosi se na bolest mišićno-koštanog sustava koja može uzrokovati bolove i ograničenu pokretljivost. Međutim, točna težina i uzroci tegoba mogu se uvelike razlikovati. Stoga je od velike važnosti utvrditi što precizniju dijagnozu kako bi se moglo čim više utjecati na simptome bolesti. U nastavku ćete saznati više o različitim oblicima, uzrocima i simptomima reume te ćete pronaći odgovor na pitanje: Kako na potpuno prirodan način pobijediti reumu?

TIPOVI REUMATSKIH BOLESTI

Budući da reuma, kao što je već spomenuto, ima mnogo lica, možemo razlikovati četiri tipova reumatskih bolesti, koji imaju i svoje podskupine:

  • Upalne reumatske bolesti, uključujući reumatoidni artritis i kolagenozu – bolesti vezivnog tkiva.
  • Neupalne reumatske bolesti, uključujući fibromialgiju
  • Reumatske bolesti uzrokovane trošenjem zglobova (“degenerativnim” promjenama), na primjer osteoartritis
  • Reumatske tegobe uzrokovane metaboličkim poremećajima poput gihta ili metabolizma željeza.

Liječenje može obuhvatiti terapiju lijekovima, a u nekim slučajevima može biti potrebna i kirurška operacija. Ciljana terapija vježbanjem koja je individualno prilagođena pacijentu također može pomoći. Prehrana i prirodni dodaci hrani, npr. Acuraflex, mogu uvelike utjecati na sprečavanje napredovanja bolesti. Prednost ovoga: isprobani sastojci djeluju protiv velikog broja simptoma reumatizma, bez obzira o kojoj se podskupini radi. O tome možete saznati više u nastavku.

REUMA ILI ARTRITIS – KOJA JE RAZLIKA?

Pojmovi reumatizam i artritis često se koriste kao sinonimi. Iako se radi o veoma sličnim bolestima, postoje i neke razlike. Obje bolesti su među najčešćim bolestima koje obuhvaćaju zglobove te dovode do boli i oštećenja pokretljivosti – a time i značajno utječu na kvalitetu života. Uz to, oboje pripadaju reumatskim bolestima čije su podskupine prethodno predstavljene. Ipak, njihovo međusobno razlikovanje bitno je uzeti u obzir prilikom liječenja.

SIMPTOMI REUME

Simptomi reume, odnosno reumatizma ovise o tipu reumatske bolesti i uzroku. U osnovi mogu biti zahvaćeni zglobovi i sinovija, mišići, tetive, hrskavice, živci i kralješci. Rezultat je bol koja se opisuje kao jaka, a javlja se ukočenost i utrnulost mišića i zglobova. Mogu se javiti upalni procesi i otekline zglobova. Uz bol, česti su i poremećaji pokretljivosti i deformacija zglobova.

Cilj terapije reumatizma je liječiti uzrok što je više moguće, ali i zamjetno ublažiti simptome. Brojne prirodne metode liječenja mogu utjecati na usporavanje razvoja bolesti i ublažavanje tegobe, što je bitno za održavanje kvalitete života.

VAŽNOST PREHRANE NA REUMU

Prehrana igra veoma važnu ulogu u reumatizmu i može imati i negativne i pozitivne učinke na tijek bolesti. Bez obzira na to, imajte na umu da je prehrana samo jedan od ključnih faktora kada je riječ o liječenju reumatizma. Često je potrebno i liječenje lijekovima ili čak operacija, ali pravilnom prehranom možete spriječiti ili olakšati brojne tegobe. Činjenica je da oboljeli od reume imaju drugačije prehrambene potrebe od zdravih ljudi. Preporučuje se cjelovita prehrana jer je to najbolji način da se tijelo opskrbi važnim vitaminima, mineralima i elementima u tragovima.

Kad govorimo o prehrani, neke navike nije lako promijeniti. Da stvar bude gora, postoje brojna različita mišljenja i savjeti sa svih strana, posebno kada je riječ o prehrani kod reumatizma.

hrana za artritis

U osnovi, riba, zdrave masnoće i razni začini pomažu kod liječenja reumatizma. Posebno bitne su omega 3 masne kiseline koje mogu utjecati na upalu i oteklinu zglobova. Osim ribe, te masnoće sadržane su i u lanenom ulju, ulju repice ili orahu. Što se tiče začina- curry, češnjak, đumbir i kim posebno pokazuju pozitivne učinke na simptome reume.

NAMIRNICE KOJE TREBA IZBJEGAVATI KOD ARTRITISA

Uz cjelovite namirnice koje možete i trebate uzimati, u borbi protiv reumatizma postoje i neke koje je bolje izbjegavati.

Šećer se uglavnom ne smatra vrlo zdravim, a ako se konzumira previše, može dovesti i do brojnih drugih bolesti. Zbog toga su izmjene u prehrani iznimno bitne kod liječenja artritisa. Izbjegavajte hranu koja je vrlo slatka ili je zamijenite varijantom s niskim udjelom šećera. Pazite i na skrivene šećere! Nalaze se prvenstveno u mnogim prerađenim namirnicama. Među sastojcima na etiketi, šećer se često krije i iza izraza “karamela” ili “sirup”.

Treba pripaziti i na unos hrane životinjskog podrijetla. To se odnosi posebno na crveno meso i kobasice, kao i jaja i mliječne proizvode. Takvi proizvodi sadrže takozvanu arahidonsku kiselinu koja može izazvati i pojačati upalu u zglobovima – proces koji je posebno važno izbjegavati kod reumatizma.

U pravilu povremenu konzumaciju ove hrane ne predstavlja problem, pa bez nje ne morate zauvijek.

Promjena načina života odnosi se i na izbjegavanje loših navika, kao što su alkohol i cigarete.

DODACI PREHRANE I REUMA

Kao što je već spomenuto, prehrana je iznimno bitna stavka kod liječenja reume. Međutim ponekad nije moguće sve potrebne tvari unijeti putem prehrane te se preporučuje uzimanje dodataka prehrani, kao što je Acuraflex od Nutrilago. Acuraflex je dostupan u obliku kapsula ili u obliku kreme, a temelji se na provjerenim sastojcima koji mogu pozitivno utjecati na uzroke i simptome reumatizma.

KAKO ACURAFLEX POMAŽE KOD REUME

Krema Acuraflex nanosi se izravno na zahvaćena područja te djeluje i kod akutnih ili kroničnih bolova. Krema se tada upija izravno tamo gdje se bol pojavi i može razviti svoja pozitivna svojstva tamo gdje su potrebna. Sastojci djeluju protuupalno i analgetski, a time se bore i protiv uzroka i simptoma. Krema se temelji na kurkumi i sadrži još 12 potpuno prirodnih sastojaka, uključujući Aloa veru, mentol, vitamin E, eukaliptus i ostala ljekovita bilja.

S druge strane, Acuraflex kapsule imaju pozitivan učinak na sve organe i dijelove tijela. Kapsule također imaju analgetički i protuupalni učinak, a pomažu opustiti mišiće. To osiguravaju sastojci poput crnog papra, kurkume, glukozamin i kondroitin sulfat, indijski tamjanovac, kalcij, magnezij i vitamini B1, B6, C i D3. Najbolji učinak postići ćete ako koristite Acuraflex kremu zajedno s kapsulama. Istodobna primjena oba oblika doziranja moguća je bez problema i idealno se nadopunjuju. Ovaj tretman pogodan je za muškarce i žene svih dobnih skupina. Njemačka kvaliteta, kao i ISO-9001 i HACCP certifikati predstavljaju najveću moguću sigurnost.

Još jedna prednost Acuraflex kapsula i krema jest da ne izazivaju nikakve ​​nuspojave u odnosu na brojne lijekove. Proizvodi Acuraflex su 100 % prirodni i ne sadrže štetne sastojke. Uz to, dokazani sastojci poput kurkume imaju pozitivan učinak na reumu, ali također mogu imati pozitivan učinak na ostatak tijela i vaše zdravlje.

reuma i artritis

Saznajte kako vježbanjem usporiti artiritis

Acuraflex – donosimo Vam rješenje za išijas, artiritis, bol u zglobovima i mišićima, pogledajte više u našem videu: